Články o 7.dni Česko-Slovenskej vzájomnosti v Pileticiach

 

Český rozhlas Hradec Králové 28.5.2012

V Hradci Králové - Pileticích se zpívalo, hrálo a vařilo po slovensku

100 kilogramů brambor, sto kilo mouky, 30 kg slovenské bryndzy… z tolika surovin se navařilo slovenských halušek na 7. ročníku Dne česko-slovenské kulturní vzájemnosti. Kromě toho, že návštěvníci mohli ochutnat i další slovenské lahůdky, mohli se přihlásit i do soutěže v přípravě halušek. Před diváky, porotci i mikrofonem redaktorky Jiřny Mužíkové se nakonec utkala tři tříčlenná družstva.

Reportáž sa zobrazí po kliknutí na odkaz

https://www.rozhlas.cz/hradec/zpravy/_zprava/v-hradci-kralove-pileticich-se-zpivalo-hralo-a-varilo-po-slovensku--1065007

 

Právo 28.5.2012

ČEŠI ZVÍTĚZILI NAD SLOVÁKY VE VAŘENÍ HALUŠEK

Ludmila Žlábková

Sto kilogramů brambor  padlo v sobotu na Šrámkově statku v Pileticích, kde se v rámci Dne  slovensko-české kulturní vzájemnosti konal 7.ročník soutěže o přípravu nejlepších halušek. A jak se shodli přítomní, halušek mohlo být ještě víc. Vlastní klání ve vaření tohoto typického slovenského jídla vyhrálo ryze mužské družstvo rodiny Francových z Hradce Králové.

Od oškrábání první brambory až po naservírování prvních halušek na stůl spotřebovali 28 minut a při přípravě prolili jen 1 malou kapku krve. A jak se shodla odborná porota, jejich halušky nebyly pouze nejrychleji připravené, ale také výborně chutnali. S Miroslavem Francem a jeho dvěma syny změřilo síly družstvo složené z členů folklórního souboru z Ružomberoka a ženský tým členek pražské Obce slovákov.

"Soutěžící mají stejné podmínky, běžné vybavení jako v kuchyni, vařič, 20 deka brynzy, 20 deka kvalitní oravské slaniny, tři druhy mouky a brambory," prozradila pořadatelka Júlia Špalková.

"Finta, jak připravit nejlepší halušky, tkví ve správném poměru hladké a hrubé mouky a také kombinaci hrubého a jemnéoho nastrouhání brambor. Těsto nesmíte příliš přesolit, protože jak brynza, tak oravská slanina jsou dost slané. A v neposlední řadě nesmíte slaninu přeškvařit," shrnula ve stručnosti zásady správné přípravy halušek členka loňského vítězného týmu Ilona Dvořáková.

"My jsme použili speciální techniku, kterou jsme nastudovali na internetu," smál se Miroslav Franz při přebírání ceny za první místo.

 

MF Dnes 28.5.2012

K HALUŠKÁM HRÁLA FUJARA A PILA SE BOROVIČKA

Ve slovenskou salaš provoněnou borovičkou, pravou kapustnicí, ovčími sýry či škvarkovými pagáčiky se proměnil Šrámkův statek v Pileticích. V sobotu tady tříčlenné týmy soutěžily ve vaření brynzových halušek, hrála jim k tomu fujara a tančil folklorní soubor Liptov. Sedmý ročník gastronomické soutěže s mnoha lákadly pořádala hradecká Obec slováků. (zál)