XI. Česko Slovenský bál se blíží

12.01.2016 17:19

Slováci budou plesat na XI. Česko Slovenském bále

 

Oslavou přátelství mezi oběma národy se už po jedenácté stane Česko Slovenský bál, který pořádá Regionálna Obec Slovákov v sobotu 30.1.2016 od 19,30 hod. v prostorách královéhradeckého Adalbertina pod záštitou primátora města Hradce Králové Z. Finka a J.Noska, primátora partnerského města Banská Bystrica.

Regionálna Obec Slovákov ve spolupráci s Hradeckou kulturní a vzdělávací společností, s podporou Královéhradeckého kraje, města Hradec Králové připravila pro návštěvníky bálu pestrou kulturní nabídku v podání slovenských a českých hudebních skupin a sólistů.

Na letošním Dni slovenské kultury bylo velmi úspěšné vystoupení Lidové hudby Fidlikanti z Bratislavy, které jistě potěší i toto setkání krajanů. Profesionální hudebníci /sólisté orchestrů Sľuku a Lúčnice/ jsou zárukou nejen uměleckého zážitku a i skvělé zábavy. Taneční hudbu všech stylů z repertoáru českých, slovenských i zahraničních interpretů zahraje hradecká hudební skupina Galileo band.

Každého hosta Česko Slovenského bálu budou již tradičně pořadatelé vítat kalíškem pravé slovenské borovičky a oravskou slaninou. Mimořádný zájem je každoročně o program v malém sále, kde neopakovatelnou atmosféru vytváří slovenská cimbálová muzika z Banské Bystrice. Ne jinak tomu bude i letos. O ryze spontánní projev slovenské lidové hudebnosti a temperamentu se postará Lidová hudba Javorík pod vedením Jana Judu. A kdo z návštěvníků si bude chtít zatancovat v moderním rytmu, může zavítat do bílého salónku, kde je čeká česko slovenská diskotéka.

V prostorách, kde by jste to ani nečekali, si hosté zazpívají známé slovenské písničky s harmonikou, kterou bravurně ovládá Dušan Kozovský z Bratislavy.

Stalo se již tradicí, že každý z účastníků Česko Slovenského bálu si před půlnocí pochutná na pravé slovenské kapustnici.

Česko Slovenský bál se za dobu svého trvání stal mimořádnou a prestižní společensko kulturní událostí nejen pro Slováky žijící v Hradci Králové, ale i pro širokou veřejnost, které chce i touto cestou připomenout dobré a přátelské vztahy obou národů.

Mediálním partnerem je Český rozhlas Hradec Králové.

Julia Špalková, www.slovaci-hk.cz

Předsedkyně Regionální Obce Slovákov Hradec Králové

 

 

Späť