Hradecký deník 21.9.2015

22.09.2015 16:16

 

V Hradci oslavovali konec žní

Své umění ukázali i místní Slováci

Hradec Králové - Letošní Královéhradecké krajské dožínky už jsou minulostí. Tisíce lidí v pátek a sobotu obdivovaly dovednosti zemědělců, chovatelů ale i hudebníků. K dožínkám patří po léta neodmyslitelně také slovenská část. Deň slovenskej kultúry se konal již po desáté.

Na bezpočetný dav zájemců tu čekal bohatý kulturní program a široká nabídka slovenských specialit. Zavdat jste si tu mohli pravým slovenským burčákem, borovičkou, brynzovými haluškami, kapustnicí s nešizenou dávkou klobásky a masa, langošem, nechyběly šišky s mákem, chleba se škvarky a cibulkou, pagáče a mnoho dalšího. Vše se vařilo z čerstvých regionálních potravin a zeleniny, žádné náhražky.

„Královéhradecký krajský úřad se k nám zachoval velkoryse, dali jsme se dohromady a vytvořili partu, která dnešní den zorganizovala. Chtěli jsme Dožínkám dokázat, že Slováci drží při sobě. Je to také příležitost, jak připomenout lidem, že se mají Slováci a Češi rádi," zhodnotila desátý ročník Dňa slovenskej kultúry Júlia Špalková,  předsedkyně královéhradecké Regionální obce Slováků .

Eva Ženíšková

Späť